DEGIRO Tradegate: 3 aandachtspunten

24 Jan Door Geldlenenadviseur.nl

DEGIRO Tradegate: inleiding

DEGIRO Tradegate is een online platform voor handelen in aandelen, obligaties, opties, fondsen en andere financiële instrumenten. Het is ontwikkeld door DEGIRO, een Nederlandse online broker die zich richt op particuliere beleggers. Tradegate is een beurs in Frankfurt waar veel aandelen worden verhandeld en DEGIRO biedt toegang tot handelen op deze beurs.

DEGIRO Tradegate biedt een gebruiksvriendelijke interface en een brede selectie van financiële instrumenten aan, waaronder beursgenoteerde aandelen, ETF's, obligaties en opties. Het platform biedt ook toegang tot internationale beurzen en markten, waaronder de beurs van Frankfurt.

Een andere voordeel van DEGIRO Tradegate is dat het platform lage handelskosten biedt in vergelijking met traditionele banken of brokers. Hierdoor kan het rendement van uw beleggingen verhogen.

Wat is Tradegate?

Tradegate is een beurs in Frankfurt, Duitsland. Het is een van de belangrijkste beurzen voor de verhandeling van aandelen in Duitsland. Tradegate is gespecialiseerd in de verhandeling van aandelen van kleine en middelgrote ondernemingen en biedt toegang tot meer dan 800 aandelen.

Tradegate is een elektronische beurs waar beleggers aandelen kunnen kopen en verkopen via een online platform. Het platform biedt real-time prijsinformatie en maakt gebruik van geautomatiseerde handelssystemen om transacties snel en efficiënt te verwerken.

Tradegate is ook aangesloten bij de Xetra-beurs, de grootste beurs voor de verhandeling van aandelen in Duitsland, waardoor het een groot aanbod aan aandelen biedt.

DEGIRO is een online broker die toegang biedt tot Tradegate beurs, zodat particuliere beleggers aandelen kunnen kopen en verkopen op deze beurs via het DEGIRO Tradegate platform.

DEGIRO Tradegate: 3 aandachtspunten

Tip 1: alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het gebruik van DEGIRO Tradegate is om alleen te handelen tijdens de openingstijden van de referentiebeurs. Dit is omdat de prijzen van aandelen en andere financiële instrumenten kunnen fluctueren buiten de openingstijden van de beurs. Door te handelen tijdens de openingstijden, kunt u de meest actuele en nauwkeurige prijsinformatie ontvangen en zo uw risico's beter beheren. Houd er wel rekening mee dat via DEGIRO Tradegate de spread op Tradegate via Flatex groter kan zijn dan wanneer u direct via Tradegate zou handelen.

Tip 2: alleen handelen met limiet

Tradegate, een referentiebeurs, beschrijft hoe een test werd uitgevoerd in WirtschaftsWoche. Na sluitingstijd van de referentiebeurs Xetra, legde heer Müller een order zonder limiet in op Tradegate die twee keer zo groot was als het volume dat werd aangeboden. 

De eerste helft werd tegen het aangeboden tarief verhandeld, terwijl de tweede helft tegen een tarief dat 0.89% hoger was. Tradegate weerde de hogere prijs in dezelfde seconde dat het tweede deel van de order werd uitgevoerd, waardoor Müller geen kans had om de transactie te annuleren. 

De EU-richtlijn vereist dat partijen de prijzen bekend maken tegen welke zij bereid zijn te verhandelen, maar hoe lang voorafgaand aan uitvoering van de transactie gerapporteerd moet worden, wordt niet voorgeschreven. Mijn conclusie is dat het verstandig is om uitsluitend met limiet te handelen, zodat je van tevoren weet tegen welke minimale prijs je verkoopt of tegen welke maximale prijs je aankoopt.

Tip 3: nooit handelen met stop orders

In het eerder genoemde artikel uit WirtschaftsWoche wordt vermeld dat het gebruik van stop orders op Tradegate nadelig kan zijn voor particuliere beleggers. 

Aangezien ik een buy-and-hold belegger ben, zijn stop orders voor mij niet relevant. Daarom zal ik hier niet verder op ingaan, maar raad ik aan om het genoemde artikel te lezen als je meer informatie wilt over dit onderwerp.

DEGIRO Tradegate: conclusies

  • Naar mijn mening vereist beleggen via Tradegate extra voorzichtigheid, aangezien de werking van Tradegate via DEGIRO nog steeds hetzelfde lijkt te zijn als toen ik de werking ervan via Flatex in 2019 heb getest:
  1. Handel alleen tijdens de openingstijden van de referentiebeurs.
  2. Gebruik altijd een limiet.
  3. Vermijd het gebruik van stop orders.
  • DEGIRO rekent €3,90 voor een transactie op Tradegate. Afhankelijk van welke aandelen je wilt kopen, kan dit goedkoper zijn dan via een andere beurs. Een positie aangekocht via Tradegate kan alleen via Tradegate worden verkocht. Zo lang deze transactiekosten gelden, betaal je dus 2x €3,90 = €7,80 voor een aankoop en verkoop. In ETF's uit de Kernselectie kun je overigens, binnen bepaalde grenzen en momenteel nog niet via Tradegate, zonder transactiekosten handelen.

Beleg jij via Tradegate? Zo ja, hoe zijn jouw ervaringen daarmee?